Activeren van lokale bedrijven in de BUCH gemeenten om impact te vergroten 

Case: Coaching van MKB-bedrijven in de BUCH gemeenten om circulaire stappen te zetten.

Via een vouchersysteem van de BUCH kunnen bedrijven opererend in de BUCH gemeenten twee maal gebruik maken van ondersteuning. 

Circularities ondersteunt met twee gesprekken: 

  1. In het eerste gesprek van twee uur horen we wat de bedrijven precies doen, wat zij zelf al geprobeerd hebben aan circulaire stappen en duurzaamheid, wat goed en minder goed werkt en definiëren we samen de duurzame wensen. Daarnaast wordt het team wegwijs gemaakt in de algemene principes van de circulaire economie. Meestal ontstaan spontaan nieuwe ideeën. Het team krijgt huiswerk om alvast wat praktische zaken uit te zoeken, waarop we verder kunnen bouwen in de tweede sessie. 
  2. In het tweede gesprek gaan we dieper in op de kansen die er binnen de specifieke bedrijven zijn op basis van de vijf thema’s: afval, inkoop, klanten, producten en draagvlak creëren. Aan het einde van de sessie lopen mensen over van de innovatieve ideeën, maar hebben vooral scherp welke praktische eerste stappen ze morgen kunnen zetten.  

Wat is het resultaat

  • Bedrijven zien het belang en de waarde van circulaire economie, hebben concrete stappen geformuleerd en zijn vaak al begonnen deze aan te pakken.
  • Het is inzichtelijk welke koplopers er in de gemeente zijn en wat ze doen. We schrijven van alle partijen blogjes om andere bedrijven in de regio te inspireren. 
  • Doordat bedrijven elkaar lokaal inspireren ontstaat een lokaal bedrijvennetwerk dat circulaire stappen neemt en van elkaar leert. 
  • Een gemeente die lokale economie stimuleert en innoveert. 
Andere cases
Partners:
BUCH gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo)
Datum:
2023-2024