Maandag startte de Klimaattop COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan. Hebben al die klimaattoppen wel zin? Veel doelstellingen worden immers niet behaald? Daarnaast heeft president Trump gezegd zich terug te trekken uit het klimaatverdrag. CarbonBrief.org becijferde dat een tweede termijn van Trump zou kunnen leiden tot maar liefst 4 miljard ton extra CO₂-uitstoot in vier jaar. Dat is bijna 27 keer de jaarlijkse uitstoot van Nederland.
Harm Edens en Klaske Kruk stelde die vragen op BNR aan Leo Meyer. Leo heeft gewerkt aan IPCC-rapporten en onderhandelde voor Nederland binnen het VN-Klimaatverdrag.
Leo is optimistischer: “Trump kan wel gaan vertragen maar de ingezette trend kan hij niet meer tegengaan.” Dit heeft o.a. te maken met de ‘Inflation Reduction Act’: het groene investeringsprogramma van president Biden, waar ook allerlei belastingkortingen in zitten voor duurzame producten. Deze IRA blijkt een belangrijke motor te zijn voor de huidige economische groei en is daarom populair bij zowel Democraten als Republikeinen. “Misschien een goed voorbeeld voor Nederland/Europa!”
Daarnaast zegt Leo: “Hoewel landen vaak niet alle afspraken nakomen, heeft een klimaattop zin. Zonder de klimaattoppen zou de opwarming aan het einde van deze eeuw 4 graden zijn. Op die zwarte scenario’s stevenen we niet meer af. Dankzij deze afspraken is 2 graden opwarming nog haalbaar.”
In de nieuwste World Energy Outlook van 2024, staat dat de wereldwijde markt voor schone energietechnologieën gaat verdrievoudigen, tot 2 biljoen dollar in het komende decennium. Opvallend is dat China hierin inmiddels meer investeert dan de rest van de wereld samen. China heeft een groot deel van de productie en grondstoffen in handen voor essentiële groene technologieën zoals zonnepanelen en batterijen, wat onze afhankelijkheid vergroot. Europa zal moeten investeren om de energiemarkt toegankelijk en betaalbaar te houden en om ook zelf in deze groeimarkten mee te doen.
Naast de inzet op duurzame energie moeten we ook onze consumptie en productie veranderen. Grondstoffenwinning, transport en productie van materialen zijn de grootste bijdragers aan onze uitstoot. Alleen met een circulaire economie (minder materialistische consumptie en meer delen, lenen, repareren en ontwerpen van kwaliteitsproducten) kunnen we de klimaatverandering echt afremmen.
Luister hier de hele uitzending: