“Doorgaan op de huidige manier betekent in versneld tempo verarmen”

Vandaag verscheen dit interview met Klaske in Schooldomein. Ze vertelt over haar drijfveren om zich dagelijks met tomeloze energie in te zetten voor een betere wereld voor iedereen. Ze legt uit waarom doorgaan op de lineaire manier enorme risico’s met zich meebrengt en corrigeert een aantal misvattingen over circulaire economie.

  • “In de circulaire economie doet iedereen in een organisatie mee. Niet alleen de beleidsmakers, maar elke medewerker; de afdeling inkoop en de marketing.”
  • “De circulaire economie reduceren tot hergebruik van materialen is zonde als je bedenkt dat veel maatregelen juist meer impact en levensenergie opleveren.”
  • “We kijken niet naar de werkelijke en maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) gedurende de levensduur, maar die we wel als samenleving betalen. Zeker publieke organisaties zouden daar kritisch naar moeten kijken; wat zijn de kosten van de vervuiling van grond, water, de lucht en het verlies aan biodiversiteit. Die horen eigenlijk bij de kostprijs van een gebouw, kleding of het nieuwe koffiezetapparaat.”
  • “Het is een hele bevrijding om niet mee te gaan in de lineaire economie; het scheelt geld, het levert betere kwaliteit op, het voelt zinvoller en het maakt je minder vatbaar voor de ratrace waarin we ons vaak laten meeslepen”

Lees hier het hele interview.