Klaske bij BNR Duurzaam: De natuur als CEO van een bedrijf

Hoe zorgen we dat we natuur en sociale waarden meenemen in besluitvorming? Als het puntje bij het paaltje komt, legt de natuur het bijna altijd af tegen de economische belangen. Besluitvormers voelen de druk om kortetermijnresultaten te behalen, wat vaak leidt tot beslissingen die niet in overeenstemming zijn met belangen van de rest van de maatschappij.

Maar het kan ook anders: Zo leven veel inheemse culturen over de hele wereld al eeuwenlang in evenwicht met hun omgeving. Hun besluitvormingsprocessen bevorderen participatie, samenwerking en respect voor de natuur.

Ook bij ons zijn er besluitvormingsprocessen die we prima kunnen toepassen om bedrijven toekomstbestendig te maken volgens Tessa van Soest, directeur van B Lab BeneluxHarm Edens en ik interviewden haar bij BNR Nieuwsradio. Er zijn volgens haar verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld:

✅ Een aparte entiteit aanstellen die erop toe ziet dat de winst gaat naar investeringen voor regenereren van de natuur.
✅ Het aanstellen van een Chief Nature Officer met het mandaat om het MT te adviseren over natuur gerelateerde onderwerpen.
✅ Het aanmoedigen van alle medewerkers om natuur mee te nemen in besluitvorming.

“Is dit niet alleen voor de donkergroene bedrijven? Die vanaf de start die in hun missie hebben?” vroeg ik Tessa. Wat blijkt: Er zijn al veel bedrijven die dit doen zoals WillicroftPatagonia of Tony’s ChocolonelyNynke Geus – van den Broek 🌈 van BLYDE BENELUX schoof aan om te vertellen wat het hen heeft opgeleverd.

Om bedrijven een handje te helpen, lanceren Nyenrode Business University en Earth Law Centre deze week het online platform “Onboarding Nature“. Daarop kun je zelfs juridische templates vinden die deze stappen eenvoudig maken.

Natuurlijk loop je in de uitvoering nog tegen van alles aan, zoals het bouwen van draagvlak in je organisatie. Luister voor aanpak en oplossingen van Tessa naar de uitzending.