Klaske bij BNR Duurzaam over de modulaire fiets van Roetz-Bikes

Ik ben waarschijnlijk een beetje een vakidioot geworden. Als ik fitte mensen op elektrische fietsen zie rijden, kan ik soms de gedachte niet onderdrukken: “De metalen in die accu hebben we hard nodig voor de energietransitie, elektrische auto’s, voor laptops en computers.” Daarnaast blijf je fitter als je zelf trapt! En: hebben we allemaal een elektrische fiets nodig?

Oke, toegegeven: ik heb zelf een elektrische bakfiets om mijn oogappeltjes in te vervoeren. Mijn moeder fietste gewoon met mij en mijn broertje in zitjes voor en achterop de fiets. Heb ik die bakfiets dus nodig? Waar leggen we de grens? Als een elektrische fiets een brommer of een auto vervangt of mensen langer laat fietsen, zijn dat allemaal goede redenen om een elektrische fiets aan te schaffen.

Tegelijkertijd: metalen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, worden steeds duurder en we hebben we er steeds meer van nodig. Daarnaast heeft de winning en productie van die metalen een enorm negatief effect op onze omgeving en gezondheid. En zijn we geopolitiek afhankelijk van landen waar we niet afhankelijk van willen zijn. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld kwam het bericht dat China de export van grafiet aan banden wil leggen. Maar grafiet hebben we hard nodig voor de productie van autobatterijen. De verwachting is dat dit met veel meer grondstoffen gaat gebeuren.

Hoog tijd dus om veel serieuzer met circulaire economie aan de slag te gaan!

Als je dan toch een elektrische fiets aanschaft: er zijn gelukkig circulaire opties. Roetz-Bikes maakt flinke circulaire stappen. Hun modulaire elektrische fiets is ontworpen om je hele leven mee te gaan. Hij bestaat uit 12 componenten en elk component is binnen een paar minuten te vervangen. Is je fiets stuk, dan wordt hij binnen 48 uur gerepareerd, alle onderdelen worden hergebruikt. En verandert je leven, dan kun je de fiets ook laten ombouwen naar bijvoorbeeld een bakfiets.

Harm Edens en ik vroegen oprichter en CEO van Roetz-Bikes Tiemen ter Hoeven het hemd van het lijf bij BNR Nieuwsradio.

Luister alle andere afleveringen op BNR Duurzaam